Marshall B. Rosenberg 

Praatkracht - Marshall Rosenberg

Biografie van Marshall Rosenberg, de grondlegger van Verbindende Communicatie

Marshall B. Rosenberg (Canton, Ohio, 6 oktober 1934 – 7 februari 2015) was een Amerikaanse psycholoog en grondlegger van het model van Verbindende Communicatie (Nonviolent Communication). Rosenberg werd in 1934 in Canton (Ohio) geboren als zoon van Fred Rosenberg en Jean Weiner. De familie verhuisde naar Detroit (Michigan) in 1943, een week voor het begin van de rassenrellen die zijn latere werk mede inspireerden. Hij overleed in zijn huis op 7 februari 2015.

The Center for Nonviolent Communication

The Center for Nonviolent Communication ontstond door het werk dat hij verrichtte met activisten voor burgerrechten in de vroege jaren ’60. Tijdens deze periode bemiddelde hij ook tussen ‘oproerige’ studenten en het bestuur van het college, en hij werkte eraan om de rassenscheiding in openbare scholen in verafgelegen regio’s vreedzaam weg te werken.

Vanaf het prille begin van het bestaan van het centrum was de respons op de Verbindende Communicatie trainingen uitermate positief. Het wordt beschouwd als een krachtig middel om onenigheden vreedzaam op te lossen, zowel op persoonlijk, professioneel en politiek niveau. Dr. Rosenberg heeft Verbindende Communicatie mogelijk gemaakt in 60 landen: Afghanistan, Argentinië, Australië, Oostenrijk, Azerbeidzjan, België, Bosnië, Brazilië, Burundi, Canada, Colombia, Congo, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Guyana, Hongarije, Indië, Indonesië, Ierland, Israël, Italië, Jamaica, Jordanië, Korea, Luxemburg, Maleisië, Malta, Mexico, Moldavië, Nieuw-Zeeland, Nederland, Nigeria, Noorwegen, Palestina, Polen, Portugal, Roemenië, Puerto Rico, Rusland, Rwanda, Schotland, Senegal, Sierra Leone, Singapore, Slovenië, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Zweden, Zwitserland, Turkije, Verenigde Staten, Joegoslavië.

Hij werkte met groepen als opvoeders, managers, mentale gezondheid- en gezondheidsverstrekkers, advocaten, militaire officieren, stamhoofden, gevangenen, politie en gevangenis-verantwoordelijken en individuele families. Hij was tevens actief in gebieden getroffen door oorlog, door Verbindende Communicatie aan te bieden om verzoening en vreedzame oplossingen in geschillen te promoten. Dr. Rosenberg overleed op 7 februari 2015. Een wereldwijd netwerk van trainers zet zijn waardevolle werk vol enthousiasme verder, ondersteund door het Center for Nonviolent Communication (www.cnvc.org)

Verbindende Communicatie ontstond uit Dr. Rosenberg’s zoektocht om een manier te vinden om zo snel mogelijk uiterst nodige vredestichtende vaardigheden te
verspreiden.
Twee van zijn grote inspirators zijn Mahatma Gandhi en Carl Rogers van wie hij nog les heeft gekregen.

Hieronder kan je de eerste drie uren bekijken van een workshop in Verbindende Communicatie door hemzelf gegeven

Boek hier je online afspraak

Naast Verbindende Communicatie bieden we ook ...