Beangstigende eerlijkheid …

“Beangstigende eerlijkheid,
helpend in het creëren van een diepere verbinding.”

Wat is beangstigende eerlijkheid?

Beangstigend eerlijk zijn, is voor mij, wanneer ik de ander vertel wat er werkelijk in mij leeft, zelfs wanneer ik bang ben voor de manier waarop de ander misschien zou kunnen reageren. Je zou kunnen zeggen dat het een ‘moedig zijn’ is in ons verlangen en onze handelingen om een diepere verbinding te creëren met iemand. Deze vorm van eerlijkheid gebeurt soms in de vorm van een onderbreking, een vraag, een mededeling over iets wat er in onze binnen wereld gebeurt. De intentie is ALTIJD om een diepere verbinding te creëren, meer mededogen, een meer verbonden relatie.
Ben je al eens in een situatie geweest waar de andere persoon maar door ging over iets wat jou eigenlijk absoluut niet interesseerde en waar je toch bleef luisteren?
Of was je al eens in een situatie waar iemand iets zei dat jou raakte in wezenlijke waarden van jezelf en waar je toch stil bleef en het gewoon voorbij liet gaan? Heb je ooit al eens ‘ja’ gezegd tegen iemand, omdat je het te ongemakkelijk vond om ‘nee’ te zeggen? Heb je al eens iets gegeten dat je eigenlijk niet lustte maar waar je bang was je gastheer/-vrouw te beledigen? En herinner je je deze ervaringen als verbindend of eerder afstand scheppend?

Ik weet voor mezelf dat het vaak over pijnlijke en afstand-scheppende situaties gaat, in het bijzonder wanneer het in contact is met iemand om wie ik geef en bij wie ik graag ben.
In mijn ervaring, komt mijn verlangen (en tevens de angst) om beangstigend eerlijk te zijn, vaak voor wanneer ik in een innerlijk conflict zit. Enerzijds wil ik graag gemak, harmonie, rust en toch, wil ik bv. ook graag een wederzijds begrijpen van elkaar, verbinding, uitdrukken van wat voor mij ook belangrijk is en daarin gehoord worden, enz.
Mij beangstigend eerlijk uitdrukken is een poging om authentiek, mezelf te blijven, met het risico dat er iets van conflict kan ontstaan.

Hoe doe je dat nu, je beangstigend eerlijk uitdrukken?

In eerste instantie vraagt het van onszelf een goed gecenterd zijn, gecenterd in onszelf en in onze INTENTIE.
In het Engels wordt het voor mij heel duidelijk … Welke intentie heb ik: “to connect or to correct”. Is mijn intentie verbinding te vinden of mijn gelijk te halen?
Ben ik verbonden genoeg met mezelf om het te hebben over mijn gevoelens en behoeften, of denk ik in termen van oordelen over wat de ander mis zegt of doet?
Beangstigend eerlijk uitdrukken vraagt van onszelf zelf-empathie tot we het punt bereiken waar ik duidelijk gecenterd ben in mijn eigen gevoelens en behoeften … en waar ik vanuit die plek kan spreken.
Mij beangstigend eerlijk uitdrukken, klinkt bv. NIET als: “Als ik jou hoor zeggen, “Praten heeft geen zin, soms moet je geweld gewoon met geweld beantwoorden”, dan vind ik dat ongelooflijk kortzichtig van jou.”.
Hoe kan het dan WEL klinken? “Als ik jou hoor zeggen, ‘Praten heeft geen zin, soms met je geweld gewoon met geweld beantwoorden”, dan voel ik me zo onrustig worden omdat ik zo’n gedrevenheid in mezelf voel om de geweldcirkel te doorbreken en manieren te vinden waar we veiligheid en zorg voor iedereen kunnen creëren. Dit gezegd zijnde, voel ik me wat onrustig, omdat ik jouw beleving en ideeën echt wil respecteren en tegelijkertijd ook graag eerlijk tegen je wil zijn omdat ons contact mij dierbaar is.”

Als we NIET delen wat er werkelijk in ons leeft, is de kans groot dat we meer en meer afstand zullen ervaren. Als we WEL onze werkelijke gevoelens en behoeften delen, creëren we voor onszelf een kans om een meer verbonden leven te leiden, een leven met meer mededogen.

Voor alle duidelijkheid: dit is een optie, niet een ‘zou moeten’.
Het is niet omdat ik meer open en eerlijk kan zijn, dat dat betekent dat ik het ‘zou moeten zijn’. Ik vind het wel fijn om te weten dat ik op elk moment zelf die keuze heb om voor zelf-empathie en een diepere verbinding te gaan, zelfs met de mogelijkheid voor ogen dat er een conflict zou kunnen ontstaan. Een valkuil waar ik zelf bij aanvang intrapte, was dat ik dit echt overal en met iedereen ging doen: met een verkoper in de winkel, een telefoniste van een telecombedrijf, een taxichauffeur, enz. Gaandeweg werd me duidelijk dat ik absoluut niet constant en bij iedereen op zoek ben naar een diepere verbinding en dat ik het niet nodig heb om door alles en iedereen begrepen en gezien te worden in mijn diepste waarden en behoeften.
Wel is mij nu duidelijk dat ik altijd zelf de keuze heb om eerlijk en oprecht te zijn wanneer ik meer verbinding en begrip zou willen ervaren in een vriendschap, bij één van mijn ouders, mijn broer … ik kan altijd kiezen om mezelf eerlijk uit te drukken.

En om af te sluiten, nog dit: de kortste weg, wat mij betreft, om verbinding te vinden, is verbinding maken. En ondertussen weet ik dat ik dat o.a. kan doen door me eerlijk uit te drukken. En ik weet ook dat het empathisch luisteren vaak de kortste weg naar verbinding is. Daarmee open ik het veld van behoeften … de plek waar de kans op ontmoeting en verbinding groot is!

 

Wil jij dit ook meer leren? Neem dan eens een kijkje in onze agenda: https://www.blabla-blabla.be/agenda. Je bent heel welkom op één van onze trainingen verspreid over Vlaanderen.

 

Twee oefeningen ter inspiratie:

Oefening 1

Denk aan een moment waar je misschien niet zo eerlijk was dan je eigenlijk had willen zijn omdat je bv. bang was voor de gevolgen. Probeer eens te formuleren wat je mogelijk had kunnen zeggen of meer verbinding te creëren. Evt. kan je dit oefenen in een oefengroep.

Oefening 2

Denk eens aan iemand die jou dierbaar is, en die vaak langer praat dan wat jij aangenaam vindt. M.a.w. naar wie je soms langer luistert dan je eigenlijk zou willen. Kijk eens of je die plek van mededogen voor jezelf en de ander in jezelf kan vinden door te verbinden met de (on)vervulde behoeften van jezelf en de ander, en of je van daaruit kan onderbreken om zo meer verbinding te creëren.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Praatkracht is er voor...