Zelfempathie in kwetsbare tijden …

???? Een lastige ochtend … een héél lastige ochtend

???????????? ???? Allerlei stemmetjes die door mijn hoofd gaan en ik hap naar adem:

???? Ik (Corrylaura) ben het zo beu om met de spanning van de impact van corona om te gaan.
???? Wat zit jij nu te klagen, kijk eens om je heen. Jij hebt tenminste een veilige thuisplek, een beetje reserve op je spaarboek, fijne vrienden, trouwe klanten (deelnemers en prachtige organisaties) en een warm team.
???? Klanten, organisaties en een warm team … nu nog wel, maar wat als corona nog een jaar gaat duren, of langer …? Gaan we het wel redden dan als organisatie?
???? Ik wou dat ik nu kleine zelfstandige was, waardoor we niet al die grote vaste kosten zouden hebben en niet zo veel mensen die mee beïnvloed worden en grotendeels leven van de inkomsten van Blabla. ???? Schaam jezelf Corrylaura! Je moet positief blijven! Je hebt een voorbeeldfunctie!
???? Wat gaan mensen denken als ze lezen hoe bang je je soms voelt? En hoe die angst met momenten zelfs paniek wordt waardoor je in een tunnelvisie terecht komt en alleen maar allerlei drama-scenario’s voor je ziet?
???? maar dit is wel mijn 23-jarig levenswerk!
???? Daar gaat je credibiliteit en met jou ook die van onze organisatie.
???? Mensen zullen je niet meer vertrouwen als ze dit lezen. Wat gaan ze allemaal over je denken?
???? Dit ga je toch niet delen? Dat kan je niet maken?
???? Maar het is zo menselijk, er zijn er zo velen, het kan toch niet dat ik de enige ben?
???? En toch?! Dat ga je toch niet delen ?!?

???????? overspoeld kan ik me voelen door gevoelens en al dit soort gedachten ….
???????? Een trein die alsmaar sneller rijdt, door een tunnel zonder eind, geen lichtpuntje meer te zien …

???????????? En dan de moed vinden … maar niet alleen de moed. Het gaat ook over weten hoe gedachten me op sleep kunnen nemen. En dan weten dat gedachten alleen maar verpakkingen zijn van behoeften. En hoe overweldigender mijn gedachten, hoe wezenlijker mijn behoeften!

Ken jij dit zelf ook? Dat je helemaal overspoeld wordt? Ik weet dat ik niet de enige ben. En toch … schaamte houdt me soms tegen om dan uit te reiken naar iemand anders. Terwijl dat nu net hetgeen is wat ik het hardste nodig heb: VERBINDING. Verbinding met mezelf, met anderen, verbinding met het leven waar alles mag gevoeld worden.

????‍♀️???????? Dus oefening van de week (die ik zelf alweer een paar ochtenden aan het doen ben):

1. Adem diep in en uit. En herhaal dit een paar keer. Evt. leg je een hand op je buik en/of je hart en geef je hart lucht, geef je zelf lucht.
2. Bedank je gedachten. Want hoe overweldigend en bedreigend ze soms ook klinken: hun enige intentie is om jou in contact te brengen met jouw behoeften. Om jou duidelijk te maken dat je iets nodig hebt. En hoe grootser de gedachten: hoe belangrijker en dringender je behoefte!
3. Noteer al je gedachten in een lijstje. Zet er geen rem op. Geef ze alle ruimte om er te zijn, wetende dat je ze één voor één au sérieux zal nemen.
4. Neem je behoeftelijstje erbij (gratis te downloaden via onze nieuwe website : https://www.blabla-blabla.be/product/kaartjes-gevoelens-behoeften/) en neem elke gedachte vast om deze te vertalen op behoefteniveau.
5. Zorg dat je verder gaat dan enkel het ‘juiste’ woord vinden. Maak contact met je behoefte. Blijf niet bij de schoolse/formele taal hangen, maar vertel je zelf wat die behoefte voor je betekent. Ga op zoek naar jouw ‘straattaal’, vind woorden die jij voelt. Op die manier blijf je niet in het tekort van je behoefte hangen, maar maak je contact met de schoonheid ervan.
6. Adem een aantal keer heel diep in en uit, en terwijl je bij de schoonheid van die behoefte blijft, geef ze ruimte en vul je zelf met de energie/gevoelens die bij die behoefte horen.
7. En zo kan je het hele lijstje doorlopen. Gedachte per gedachte.

Hieronder deel ik een paar van mijn gedachten die ik vertaalde naar mijn behoeften die daarbij horen:

???? Mensen zullen je niet meer vertrouwen als ze dit lezen. Wat gaan ze allemaal over je denken?
???? Ik wil zo graag geloven en ervaren dat mensen mij blijven zien in wie ik echt ben, in mijn mooie intenties, in mijn best doen om alles in goeie banen te leiden, ook op momenten dat ik onhandig ben, ook op momenten dat dingen mislukken. Ik wil zo graag geloven dat mensen me dan graag blijven zien.

???? Klanten, organisaties en een warm team … nu nog wel, maar wat als corona nog een jaar gaat duren, of langer …? Gaan we het wel redden dan als organisatie?
???? Ik wil zo graag het werk kunnen blijven doen waar ik zo blij van word, waar mijn passie zit. Ik wil zo graag Verbindende Communicatie blijven doorgeven met al wie het graag wil leren kennen. Ik verlang ook zo naar om de vruchten te kunnen plukken van het harde werk van de voorbije 23 jaar. En samen als team passie delen, doorgeven, samen creëren … Ben je op zoek naar meer oefeningen en tips om je Verbindende Communicatie eigen te maken? In contact met jezelf? Of met anderen? We ontwikkelden 2 zelfstudie-pakketten met live ondersteuning op regelmatige momenten. Morgen start er een 2-weken durende actie. Dus kom morgen zeker een kijkje nemen, zou ik zeggen!

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Praatkracht is er voor...