WIJ KIEZEN VOOR VERBINDING

Wij kiezen voor VERBINDING!

Toen afgelopen woensdag onderstaand artikel mijn ogen kruiste, krampte er iets in mij. Een voelbare spanning die de naam krijgt van ongeloof, verdriet, schrik of zelfs boosheid.

Ik kon zelfs een aarzeling voelen of ik er wel of niets zou over schrijven…uit schrik voor oordeel, verwijt of zelfs schuld. Maar ik heb me verbonden met mijn diepe passie en groot verlangen om te kiezen voor VERBINDING ipv mijn angst te volgen.

Ik ga proberen adhv mijn gevoelens en mijn expertise woorden proberen te geven vanuit de bril van verbindende communicatie. En in deze context is de officiële naam ‘geweldloze communicatie’ misschien wel het meest van toepassing.

SCHULDDENKEN

In onze trainingen delen we wel eens dat we eigenlijk allemaal, van jongs af aan, gemarineerd worden in een soort van schulddenken. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat wanneer we geraakt worden in het contact met de ander…we de ander meteen verantwoordelijk maken (zeg maar de schuld geven) van hoe we ons voelen.

bv. “Ik voel me boos omdat jij niet luistert, omdat jij me niet respecteert, omdat jij niet solidair bent, omdat jij geen rekening houdt met anderen, omdat jij egoïstisch bent.”

Dit zeggen we tegen onze kinderen en dit schulddenken geven we dan door van generatie op generatie.

Ik voel mij….OMDAT JIJ….

En als er nu iets is waar we onder gebukt gaan in het leven…is het misschien wel SCHULD, schaamte of angst!

Schuld verbreekt zowel de verbinding met jezelf als de ander. Onmiddellijk zien we de ander als onze vijand en gaan we in de tegenaanval ( FIGHT), of in de vermijding (FLIGHT) of blokkeren we(FREEZE).

Het is een natuurlijke reflex om jezelf te beschermen als we gevaar lopen of een bedreiging ervaren. En ondertussen heeft de definitie van gevaar in onze geëvolueerde samenleving een ruime betekenis gekregen. Het OORDEEL, het VERWIJT of ergens de SCHULD krijgen van ervaren we als een persoonlijke AANVAL.

We worden niet meer gezien of gehoord in wie we werkelijk zijn en worden gereduceerd tot een etiket-onder-het-vergrootglas.

Zowel de spreker als de luisteraar komen in een soort van tunnelvisie terecht waardoor we ons niet meer herinneren wie we werkelijk zijn.

De SELF-fulfilling prophecy doet de rest nl zolang ik geloof dat de ander de vijand is, zal ik mij hiernaar verhouden en gedragen en de ander vervolgens opnieuw beïnvloeden om uiteindelijk mezelf te kunnen bevestigen in mijn beeldvorming…Zie je wel dat hij/zij altijd zijn gelijk moet krijgen…

HOE DOORBREKEN WE DEZE VICIEUZE CIRKEL?

Dankzij verbindende communicatie ben ik mij jaren geleden bewust geworden hoe diep verbonden we eigenlijk wel zijn in ons mens-zijn. We zijn allemaal mensen die gelijk(w)aardige gevoelens en behoeften in ons dragen. Het is universeel dat elke mens houdt van vrijheid, verlangt naar samenwerking en solidariteit, behoefte heeft aan veiligheid en gezondheid. Deze waardes verbinden ons in het leven, over de hele wereld, met elkaar.

Zowel de gevaccineerde als de niet-gevaccineerde mensen herkennen deze waardes of behoeften in zich. Dualiteit, polarisatie ontstaat vooral wanneer deze behoeften vervult of ingevuld worden op verschillende manieren. De mens die kiest voor vaccinatie gelooft echt dat zijn/haar keuze bijdraagt aan onze gezondheid, vrijheid en solidariteit betekent. Maar ook de niet-gevaccineerde mens gelooft dat zijn keuze een behoefte aan vrijheid, gezondheid, solidariteit vervuld.

HOE OMGAAN MET VERSCHIL?

De verschillende strategieën vormen eigenlijk geen bedreiging, maar wel hoe we met VERSCHIL omgaan. Ons duaal denken in goed-fout, gelijk-ongelijk zorgt ervoor dat we tegenover elkaar komen te staan, elkaar als vijand ervaren, en beginnen te vervreemden van elkaar. En in een samenleving waarin we vervreemden, is geweld een strategie om het anders-zijn te elimineren.

VERBINDING is het antwoord. Ik gun het elke mens zich opnieuw te herinneren aan ons diepmenselijk natuurlijk verlangen om te verbinden en samen te leven in harmonie.

Verbinding hoeft niet te betekenen dat je het met iedereen eens moet zijn of dat je met iedereen moet kunnen omgaan. Het betekent wel dat we op een diepmenselijke laag van gevoelens en behoeften met elkaar verbonden zijn en we elkaar vanuit deze verbinding kunnen respecteren en alsnog de dialoog kunnen/durven aangaan.

CONCREET…

Als vaccinatie voor jou echt de enige weg naar vrijheid of gezondheid is en je je bv. heel erg bang of ongerust voelt in de nabijheid van iemand die niet gevaccineerd is het voor jou heel belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van jouw behoeften.

Maar maak de ander niet alleen verantwoordelijk voor jouw gevoelens of voor het vervullen van jouw behoefte. Je kan gerust kiezen om afstand te nemen of om even niet meer af te spreken totdat jij je er weer veilig bij voelt. Je kan ook vragen of de andere zich wil laten testen als jullie elkaar ontmoeten. Er zijn verschillende strategieën om zorg te dragen voor jouw eigen behoeften. En dit kan kan je altijd op een heel eerlijke, open en respectvolle manier uitspreken waardoor dit de verbinding niet hoeft te schaden of te verbreken.

De keuze is aan jou…

Ik kan de ander niet veranderen, maar ik kan wel kiezen hoe ik ermee omga!

Remember: Geweld start altijd in ONS EIGEN DENKEN over de andere…

Kies jij mee voor verbinding?

Heeft dit artikel jou geïnspireerd of wil jij graag jouw inspiratie delen om op een verbindende manier met verschil om te gaan, mag jij jouw ervaring delen bij opmerkingen.

 

Annelies Peeters

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/01/antivax-overtuigen-of-niet/?fbclid=IwAR2I0mSUCtlL1F8YlAOVLD1gCR5jiIB99AZ6v072naH5fPb-CpQ-z8Amgyo

 

#verbindendecommunicatie

#geweldlozecommunicatie

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Praatkracht is er voor...