Als ik me eerlijk uitdruk als giraf, richt ik mijn focus op wat in me beweegt, en dat deel ik via observatie, gevoel, behoefte en verzoek. Met andere woorden, ik neem verantwoordelijkheid voor mezelf, mijn gevoelens en behoeften.
Telkens er een oordeel om de hoek loert, vertelt me dat iets over mezelf. En hoe kan ik dat als dusdanig herkennen en er ook iets mee doen?
Ook nu weer. Wat maakt dat ik me soms erger aan zulke uitspraken? Dat ik er moe van word.
Wat zou ik willen?
Als ik daar even bij blijf, komt de fantasie van een toverformule, een manier van uitleggen die altijd werkt, waarmee iedereen meteen de essentie begrijpt van het onderscheid tussen beide vormen van eerlijkheid. Dat het duidelijk wordt dat het niet gaat om het inpakken van een boodschap maar net het uitpakken. Dat dat net niet soft is maar krachtig, krachtig in al zijn kwetsbaarheid. En dat het ook nog zorg draagt voor de relatie op de koop toe.
Ik heb de toverformule nog niet gevonden en zal dat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk ook nooit doen. Elke groep, elke deelnemer is anders. De ene dag is de andere ook niet…
Wat ik evenwel meeneem zijn deze twee dingen: door mijn jakhals-eerlijkheid vast te pakken, heb ik het vaak niet meer nodig om de ander iets duidelijk te moeten maken. Dan wordt het helder voor me wat ik nodig heb. Mogelijk kan ik me dan als giraf uiten maar zelfs dat is niet altijd meer nodig.
En daarnaast wordt me nu duidelijk dat ik heel graag verder groei in mijn vaardigheden om dit onderscheid helder over te brengen; met voorbeelden die ingang vinden in groepen van divers pluimage. En dat inspiratie hierbij heel erg welkom is…