Scherven maken je (team) sterker

Kintsugi verwijst naar een Japanse traditie om kostbaar gebroken porselein liefdevol te repareren door de barsten met goudpoeder aan elkaar te lijmen.

Hoe zou het zijn als wij op deze manier naar samenwerking zouden kijken?

Elke samenwerking vertoont vroeg of laat barsten. Vaak proberen we die te negeren. We draaien ons hoofd zodat we de scheurlijntjes niet meer zien. We hebben het er liever niet over. Iedereen voelt dat het team uit elkaar dreigt te vallen maar niemand durft te spreken. De vinger wordt niet op de wonde gelegd.

De Angst om te verliezen is groter dan de wil om de problemen te overstijgen. En toegeven dat het moeilijk gaat, is ook niet aan de orde. Dan hebben we gefaald, toch?

In Japan ziet men dat dus anders. Daar doen mensen goud op hun wonden in plaats van ze weg te moffelen. Zij benadrukken breuken en scheuren met goudlijm en tillen zo gebroken voorwerpen naar een hoger niveau. Zij erkennen én repareren barstjes. In plaats van schaamte voelen zij trots.

Goudverbinding

Het woord kintsugi komt van het Japanse KIN (goud) en TSUGI (verbinden) en betekent letterlijk goudverbinding. Ik zie kintsugi als een mooie metafoor om te duiden wat bemiddeling kan betekenen op momenten dat de samenwerken lastig is. Een proces waarbij we samen gaan kijken naar de barsten en de breuklijnen en waarbij ik – in mijn rol van bemiddelaar – mijn potje goudlijm boven haal. We lijmen de brokken deskundig weer aan elkaar en creëren een nieuw, sterker, mooier, creatiever, gezonder en performanter team.

Ik ben ervan overtuigd dat professionals die de moed hebben om naar spanningen in hun team te kijken en ermee aan de slag durven gaan, echt een verschil maken. Ga (menings)verschillen niet uit weg en zie ze zeker niet als imperfecties. Maar omarm ze en maak ze bespreekbaar want ze zijn van goudwaarde.

“Als je nooit in scherven gelegen hebt, weet je niet hoe je in elkaar zit”

~ Ziad K.Abdelnour

Dominique Renders

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Praatkracht is er voor...